Szüret 2012

2012.10.23. 14:51

2012-van_original.jpg

A Gault&Millau-n elindult az idei sorozat a nagyobb borászokkal, hogy kinek, milyen éve volt. Gondoltam megválaszolom magamnak én is ezeket a kérdéseket. :) 

1. Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2012-es évet?

Szerencsére elkerült minket az év eleji fagykár, nem volt jégkár sem és a szárazság miatt a kártevőkkel/betegségekkel sem volt probléma. Nyáron viszont három hónapig tulajdonképpen nem volt csapadék, ami nagyon hiányzott. A szeptemberi-októberi eső sokat segített, de kissé későn érkezett. Néhol a napégés és UV sérülések voltak. Összességében 9 pont jár 2012-nek.

2. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?

Egyértelműen a kékfrankosnak. Szépen beérett és a cukorfokok is szépek voltak. (21-22) A kevesebb termés csak azt jelentette, hogy nem kellett drasztikus terméskorlátozás.

3. Melyik fajta szenvedett?

Nem a fajtákkal volt igazán probléma, hanem a friss telepítésekkel és a fiatal tőkékkel amit értelemszerűen a kis gyökérzet miatt jobban sújtott a szárazság. Továbbá a merlot-t és a cabernet fajtákat a tervezettnél kissé korábban kellett szüretelnünk a túl magas cukor miatt. (26-26,5)

4. 2008-től 2011-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat (tízes skálán)?

2008: Nagyon szép év volt. Mindenki a 2007-es év miatt olvadozik, hogy hűű meg húú, de szerintem a nyolcas borok is gyönyörűek. 9,5 pont

2009: Újabb jó évjárat, a túl magas alkoholok miatt levonok fél pontot. 9 pont

2010: Egy kis rozét sikerült összehozni a kékfrankosból, a fehér lerohadt, vörös bort nem is csináltunk. 2 pont

2011: Mennyiségben és minőségben is jó év volt, kellett is 2010 után. 9,5 pont

5. Ha 2011-ből egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az?

Erre a kérdésre nehéz válaszolni. A nagyobb borok még hordóban maradnak másfél évig, utána palackos érlelés... talán egy év múlva többet tudok mondani. A blauburger került eddig forgalomba, az viszont nagyon jól sikerült. Az egyik személyes kedvencem.

A bejegyzés trackback címe:

https://weinbau.blog.hu/api/trackback/id/tr514864434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása