Vetés

2012.04.07. 17:02

here.jpg

Idén kísérletképpen néhány parcellán megpróbálkozunk azzal, hogy növényesítjük a sorközöket. Ehhez kapunk segítséget, megjöttek a magkeverékek már múlt héten. Tegnap sikerült kiszórnom a maradék magvakat is ami túlságosan nagy szemű lett volna a műtrágyaszórónak. Amint végeztem elkezdett cseperegni az eső de a nagyobb mennyiségű csapadékra egészen egy órával ezelőttig várhattunk. Kíváncsi vagyok a különböző keverékek, hogy alakulnak majd, bár egy-két fajt én talán nem tartok a legjobb választásnak mivel relatíve magasra nőnek, de majd meglátjuk. Hengerelni lehet.

Szerző: weinbau

9 komment

Címkék: szőlészet

A bejegyzés trackback címe:

https://weinbau.blog.hu/api/trackback/id/tr564369857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ISándor · http://szolonaplo.blog.hu/ 2012.04.13. 09:50:04

Szia!

Milyen magkeveréket szórtál el? Ez tulajdonképp zöldtrágyázás? Ha igen akkor mikor kaszálod le?
Bocs a sok és értetlen kérdésért :-) mindig tanuljon az ember.

weinbau 2012.04.13. 10:04:22

Szia

Hát arra megkértek, hogy azokról a parcellákról ne beszéljek ahol a kutatás részeként különböző magkeverékeket vetetettem, de azt hiszem azt elmondhatom, hogy máshol fehér here, vörös here, baltacim, lándzsás utifű keverék van fehér here túlsúllyal. Plusz itt is kiszórtam más magokat is (pl. cickafark), de elhanyagolható mennyiségben.

Nem kaszáljuk egyelőre, csak hengereljük, hogy a magvakat kiszórhassák.

ISándor · http://szolonaplo.blog.hu/ 2012.04.13. 17:02:59

A kaszálás alatt azt értettem, hogy ha majd már kikeltek az elszórt magok akkor ezeket mikor kaszálod le? Azt olvastam valahol hogy ilyenkor a lekaszált növény gyökere komposztálódik el s így pótlódik a tápanyag a földben.

weinbau 2012.04.14. 13:44:50

No majd jól rákérdezek erre a szakértőknél, bár szerintem egy kaszálástól nem hal el a növény. Idén nem kaszálunk, csak a hengerrel lenyomjuk/elfektetjük majd a növényzetet, hogy megmaradjanak a virágok és ledobhassák a magvakat. Jövőre már tudni fogjuk tapasztalat és talajvizsgálatok után, hogy megéri-e növényesíteni a sorközöket az egész területen. Milyen növényekkel, mennyire... bár abban szinte biztos vagyok, hogy pölö a fűvel vetett kísérleti sorok nem lesznek jók. A gyökere tömöríti a talajt és elfolyik róla a víz. Meg a magasabb növényeket is célszerű lesz talán elhagyni.

ISándor · http://szolonaplo.blog.hu/ 2012.07.20. 08:07:25

Szia!

Hogy állsz a sorközök növényesítésével, van már tapasztalat?

weinbau 2012.07.20. 09:54:36

Vannak kísérleti sorok amikben csalódni kellett, de vannak pozitív dolgok is. Azt mondjuk nem értem miért kellett az egyik keverékbe mustárt rakni, több mint egy méterre nőtt, le is hengereltük. Nagyon pozitív csalódás a lándzsás utifű, abból biztos kerül majd bőven a keverékbe és a szarvaskerep is szépen teljesít, szerintem az adja majd a többi telepítés gerincét. A fehér és vörös here sajnos alig indult meg a szárazság miatt, de a teljes birtok növényesítése ősszel lesz, úgy reméljük megmaradnak majd. Idén későn lettek kiszórva a magok. Ősszel azért az újabb talajvizsgálatok után okosabbak leszünk.

ISándor · http://szolonaplo.blog.hu/ 2012.07.20. 11:59:38

Nálam természetes "bio gyomkeverék" van :-) ahogy a természet alakítja, viszont a bérelt területemen ami nagyon el volt hanyagolva valami "sásféle" nő mert ha nem kaszálom le az is megnő legalább 100-120 cm-esre is. Jó lenne ezt beszántani és valami alacsony termetű jótékony magkeveréket elszórni, hogy ne kelljen annyit kaszálni.

Hogy csinálod majd? Ősszel feltárcsázod a területet és csak kiszórod a magokat? Van valami trükk amire figyelni kell (bocs csak sosem csináltam még ilyet)

weinbau 2012.07.20. 16:44:23

Még a nyáron lesz egy gyomirtás, utána ősszel szerintem altalaj lazító, nehéz kultivátor, rögtörő, talajmaró: weinbau.blog.hu/2012/03/22/kapalas_helyett
A vetés pedig műtrágyaszóróval. A soraljat kaszáljuk amikor kell.

weinbau 2012.07.20. 16:46:03

A kutatók azt mondták a második évre elnyomják a növények a gyomokat, még a tarackot is. (az egyébként ahol van, hatalmasra nőtt. (szerintünk neki is tetszik a lombtrágya)
süti beállítások módosítása